Notice: Undefined index: pagina in /home/friesemaatkast.nl/public_html/detail.php on line 4
Defriesemaatkast - bombardino
defriesemaatkast
defriesemaatkast
     

Notice: Undefined variable: page_num in /home/friesemaatkast.nl/public_html/detail.php on line 99
Bombardino
artikel no: 2

De wonderlijke lijn van associaties.

De rij-kast Bombardino komt aan zijn naam door een reeks feiten en associaties die begint bij het deksel. Het deksel hoort als warmhouder bij een platte schaal voor het opdienen van gerechten. Daarbij zie ik in mijn verbeelding hoe een rij obers met één simultaan gebaar voor honderden gasten het gerecht onthult.

Op de foto op de aankondiging van de website (januari 2006) had ik dit deksel op mijn hoofd gezet, waardoor het een helm leek die me tegen bombardementen moest beschermen terwijl ik mijzelf als gerecht opdiende.

Zo ontstond de schets voor een opdienkarretje met een geleding en kleurstelling die gedachten opriepen aan ijs en Engelse drop.

In de geschiedenis van Italiaans ijs zit het curieuze strijdpunt waar het met room, melk, suiker en ei gemaakte ijs voor het eerst is opgediend: aan het Engelse hof of toch in Italië, door de legendarische Proscopio.

De koepel van Florence en het bombardement op Londen mixte ik tot de fantasienaam Bombardon, welke naam ook bleek te staan voor een tuba in een harmonieorkest. Ik vond dat het Italiaanser moest en maakte er Bombardino van. En daar zat – achteloos -- het bedienen weer in. Tot mijn grote plezier was het ook de naam van een kleinere tuba, die leek op een hoorn, wat weer bij ijs paste.

De stijve Engelsen en de zwierige Italianen hadden nog iets onverwachts gemeen, te weten prachtige romantische namen en pastelachtige tinten voor ijs en verf. De Italianen noemen hun ijs limone, fraola, mora di rovo, lampone, pistacchio en cassata en maken het in sorbetto, gelato perfetto en bomba.
De Engelsen maken niet alleen veelkleurige drop, maar ook al eeuwen verf, met hun The Little Greene Paint Company, in kleuren met fantastische benamingen als Jack-in-a-box, Bertie’s Best, Desert Wind, Julie’s Dream, Three Legs, Twist en Cone.

Toen ik, duizelig van alle losse eindjes, de rij-kast Bombardino samenstelde, zag ik dat die naam ook nog staat voor een Italiaanse eierlikeur.

Enjoy it, basta , si, Bombardino, si, si.

terug